კულინარია
14 ნოემბერი, 2014
1623
print

კომ­ბოს­ტო­სა და გოგ­რის აინ­ტოპ­ფი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1 კგ ბრი­უ­სე­ლის კომ­ბოს­ტო, 500 გ კარ­ტო­ფი­ლი, 750 გ გოგ­რა, 1 თა­ვი ხახ­ვი, 2 ნა­ჭე­რი ლო­რი, 1 ს.კ. ზე­თი, 2 ს.კ. ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნის ფხვნი­ლი ან კუ­ბი­კი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი, სხვა­დას­ხ­ვა ხმე­ლი მწვა­ნი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

კარ­ტო­ფი­ლი გავ­ფ­ც­ქ­ვ­ნათ და წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. კომ­ბოს­ტო­ე­ბი შუა-შუა გავ­ჭ­რათ. გოგ­რა ოთხად გავ­ჭ­რათ, თეს­ლი გა­მო­ვა­ცა­ლოთ, მო­ვა­შო­როთ ქერ­ქი და კუ­ბე­ბად დავ­ჭ­რათ. დავ­ჭ­რათ ხახ­ვი. ლო­რი წვრილ ღე­რე­ბად დავ­ჭ­რათ და ზეთ­ში შევ­ბ­რა­წოთ. და­ვუ­მა­ტოთ ხახ­ვი და გან­ვაგ­რ­ძოთ შუშ­ვა. 1 წუთ­ში და­ვა­ყა­როთ ხმე­ლი მწვა­ნი­ლე­ბი, და­ვას­ხათ 1,5 ლ წყა­ლი, და­ვუ­მა­ტოთ ბუ­ლი­ო­ნის ფხვნი­ლი, კომ­ბოს­ტო და კარ­ტო­ფი­ლი. ქვაბს და­ვა­ხუ­როთ სა­ხუ­რა­ვი და 20-25 წუ­თი ვხარ­შოთ. ბო­ლოს და­ვა­მა­ტოთ მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი.

  კვერ­ცხი ბე­კო­ნის კა­ლათ­ში

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

6 ცა­ლი კვერ­ცხი, 24 ნა­ჭე­რი თხლად დაჭ­რი­ლი ბე­კო­ნი, 1 ს.კ. ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, 2 ს.კ. წვრი­ლად დაჭ­რი­ლი ოხ­რა­ხუ­ში, მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ღუ­მე­ლი 180 გრა­დუს­ზე გა­ვაცხე­ლოთ. 6 ცალ მა­ფი­ნის ფორ­მას წა­ვუს­ვათ ზე­თი (უკე­თე­სია თუ სი­ლი­კო­ნის ფორ­მებს გა­მო­ვი­ყე­ნებთ). ფორ­მებ­ში ჩა­ვა­ფი­ნოთ ბე­კო­ნის ნაჭ­რე­ბი ისე, რომ ფე­ნებ­მა ფორ­მა სრუ­ლად შე­ავ­სოს და გვერ­დებ­ზეც გად­მო­ვი­დეს. შუ­ა­ში ჩა­ვა­ხა­ლოთ კვერ­ცხი, მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი. კა­ლა­თე­ბი შევ­დ­გათ გა­ხუ­რე­ბულ ღუ­მელ­ში და 10-12 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში ვაცხოთ,Aშემ­დეგ შე­ვაგ­რი­ლოთ, ფრთხი­ლად ამო­ვი­ღოთ ფორ­მე­ბი­დან, მო­ვა­ყა­როთ ოხ­რა­ხუ­ში და მი­ვი­ტა­ნოთ სუფ­რა­ზე.

ორა­გუ­ლი კომ­ბოს­ტოს ფლა­ნით

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

800 გ კომ­ბოს­ტო, 100 გ ნა­ღე­ბი, 2 ცა­ლი კვერ­ცხი, 50 გ + 2 ს.კ. კა­რა­ქი, 2 ს.კ. ფქვი­ლი, 150 მლ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნი, 150 მლ თეთ­რი მშრა­ლი ღვი­ნო, 300 მლ რძე, 1 პა­ტა­რა კო­ნა კა­მა, 4 ნა­ჭე­რი ორა­გუ­ლი (თი­თო 120 გ), ლი­მო­ნი - სერ­ვი­რე­ბის­თ­ვის, პილ­პი­ლი, მა­რი­ლი, ჯავ­ზი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

კომ­ბოს­ტო ოთხად გავ­ჭ­რათ (მო­ვა­შო­როთ მა­გა­რი ნა­წი­ლი) და მდუ­ღა­რე მა­რი­ლი­ან წყალ­ში 15 წუ­თი ვხარ­შოთ. შემ­დეგ ამო­ვი­ღოთ და ბლენ­დე­რით და­ვა­ქუც­მა­ცოთ. და­ვუ­მა­ტოთ კვერ­ცხი, ნა­ღე­ბი, შე­ვა­ნე­ლოთ მა­რი­ლი­თა და ჯავ­ზით. მა­სა გა­და­ვა­ნა­წი­ლოთ 6 ცალ მე­ტა­ლის ფორ­მა­ში, შემ­დეგ კი 40 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში ორ­თ­ქ­ლის აბა­ზა­ნა­ზე მო­ვა­თავ­სოთ. 50 გ კა­რა­ქი გა­ვაცხე­ლოთ ტა­ფა­ზე, და­ვა­ყა­როთ ფქვი­ლი და 1 წუ­თი ვშუ­შოთ. და­ვას­ხათ ბუ­ლი­ო­ნი, ღვი­ნო და კარ­გად ავუ­რი­ოთ. 5 წუ­თის დუ­ღი­ლის შემ­დეგ და­ვუ­მა­ტოთ მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი და წვრი­ლად დაჭ­რი­ლი კა­მა. 1-2 ღე­რი კა­მა შე­ვი­ნა­ხოთ მო­სარ­თა­ვად. თევ­ზი გავ­რეცხოთ, შე­ვამ­შ­რა­ლოთ, მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი და გაცხე­ლე­ბულ კა­რაქ­ში შევ­წ­ვათ. თეფ­შ­ზე ამო­ვი­ღოთ კომ­ბოს­ტოს ფლა­ნი თევ­ზ­თან ერ­თად, მო­ვას­ხათ სო­უ­სი, შე­მო­ვუწყოთ ლი­მო­ნის ნაჭ­რე­ბი, მოვ­რ­თოთ კა­მის ფოთ­ლე­ბით.

ქათ­მის მწვა­დი აზი­­რად

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1 ს.კ. ქინ­ძის თეს­ლი, 1 ღე­რი ლი­მო­ნის სორ­გო, 400 მლ ქო­ქო­სის რძე, 0,5 ს.კ. პაპ­რი­კა, 1 ს.კ. მა­რი­ლი, 1 ს.კ. შა­ქა­რი, 2 ს.კ. სა­შუ­ა­ლო სიცხა­რის კა­რის ფხვნი­ლი, 2 ცა­ლი ქათ­მის მკერ­დის ფი­ლე (თი­თო 180 გ), 100 გ მო­ხა­ლუ­ლი არა­ქი­სი, 2 ს.კ. არა­ქი­სის კა­რა­ქი, 3 ს.კ. ლა­ი­მის წვე­ნი, 2 ს.კ. სო­ი­ის სო­უ­სი, 2 ს.კ. ზე­თი.

მომ­ზა­დე­ბა:

ქინ­ძის თეს­ლი მსუ­ბუ­ქად დავ­ნა­ყოთ და მოვ­ხა­ლოთ. ლი­მო­ნის სორ­გოს მო­ვაჭ­რათ 2/3 და რბი­ლი ნა­წი­ლი დავ­კე­პოთ. 200 მლ ქო­ქო­სის რძე ქინ­ძის თეს­ლის ნა­ხე­ვარ­სა და ლი­მო­ნის სორ­გოს­თან ერ­თად ავუ­რი­ოთ. და­ვუ­მა­ტოთ პაპ­რი­კა, შა­ქა­რი, მა­რი­ლი და 1 ს.კ. კა­რის ფხვნი­ლი. ქათ­მის ხორ­ცი 3 სმ. ზო­მის ნაჭ­რე­ბად დავ­ჭ­რათ და ქო­ქო­სის მა­რი­ნა­დი და­ვას­ხათ. ასე გა­ვა­ჩე­როთ 45 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში. არა­ქი­სი დავ­კე­პოთ. გა­ვაცხე­ლოთ დარ­ჩე­ნი­ლი ქო­ქო­სის რძე, და­ვუ­მა­ტოთ არა­ქი­სი, არა­ქი­სის კა­რა­ქი, ქინ­ძის თეს­ლი, პაპ­რი­კა და კა­რის ფხვნი­ლი და 2 წუ­თი ვხარ­შოთ. ბო­ლოს შე­ვუ­რი­ოთ სო­ი­ის სო­უ­სი და ლა­ი­მის წვე­ნი. ხის შამ­ფუ­რე­ბი 10 წუ­თით წყალ­ში და­ვალ­ბოთ, შემ­დეგ წა­მო­ვაც­ვათ ხორ­ცის ნაჭ­რე­ბი და გაცხე­ლე­ბულ, ზეთ­დას­ხ­მულ ტა­ფა­ზე ყვე­ლა მხრი­დან შევ­ბ­რა­წოთ მა­ღალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე. მი­ვირ­თ­ვათ არა­ქი­სის სო­უს­თან ერ­თად.

გოგ­რა ეგ­ვიპ­ტუ­რად

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1 ცა­ლი გოგ­რა, 2 ცა­ლი ხახ­ვი, 1 ცა­ლი ცუ­კი­ნი, 400 გ გა­ტა­რე­ბუ­ლი ცხვრის ხორ­ცი, 1 ს.კ. კა­მის თეს­ლი, 1 ს.კ. პაპ­რი­კა, 0,5 ს.კ. დაფ­ქუ­ლი ქინ­ძის თეს­ლი, 0,5 ს.კ. ცხა­რე წი­თე­ლი წი­წა­კა, მწიკ­ვი და­რი­ჩი­ნი, 3 კბი­ლი დაჭ­რი­ლი ნი­ო­რი, 0,5 ს.კ. გა­ხე­ხი­ლი ნედ­ლი ჯან­ჯა­ფი­ლი, 1 პა­ტა­რა კო­ნა ოხ­რა­ხუ­ში, 1 ს.კ. ერ­ბო ან ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, 80 გ მო­ხა­ლუ­ლი კე­შიუ, 50 მლ ნა­ღე­ბი, 1 კვერ­ცხი, 50 მლ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნი, ჯავ­ზი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

გოგ­რას მო­ვაჭ­რათ ყუნ­წი­ა­ნი ზე­და ნა­წი­ლი, ფრთხი­ლად ამო­ვა­ცა­ლოთ თეს­ლი და კოვ­ზის სა­შუ­ა­ლე­ბით ამო­ვი­ღოთ რბი­ლო­ბიც ისე, რომ გოგ­რის კედ­ლე­ბი და­ახ­ლო­ე­ბით 2 სმ სის­ქი­სა დარ­ჩეს. გოგ­რას შიგ­ნით მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი. გოგ­რის რბი­ლო­ბი, ცუ­კი­ნი და ხახ­ვი წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. გუ­ლა­მოც­ლი­ლი გოგ­რა ჩავ­დოთ საცხობ ფორ­მა­ში და 180 გრა­დუს­ზე 30 წუ­თი ვაცხოთ. პა­რა­ლე­ლუ­რად ხახ­ვი მოვ­შუ­შოთ ზე­ი­თუ­ნის ზეთ­ში, და­ვუ­მა­ტოთ ხორ­ცის ფარ­ში და ერ­თად მოვ­შუ­შოთ. ხორ­ცი ამო­ვი­ღოთ, ჩავ­დოთ გოგ­რის რბი­ლო­ბი, და­ვუ­მა­ტოთ მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი, კა­მი­სა და ქინ­ძის თეს­ლი, პაპ­რი­კა, წი­თე­ლი, ცხა­რე წი­წა­კა, ჯან­ჯა­ფი­ლი, და­რი­ჩი­ნი, ნი­ო­რი და მსუბ­ქად მოვ­შუ­შოთ. ავუ­რი­ოთ კე­შიუ, ცუ­კი­ნი და ოხ­რა­ხუ­ში. კვერ­ცხი, ბუ­ლი­ო­ნი და ნა­ღე­ბი გავ­თ­ქ­ვი­ფოთ, და­ვუ­მა­ტოთ ჯავ­ზი, მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი. ხორ­ცის ფარ­შ­ში გოგ­რის ფარ­ში ავუ­რი­ოთ და გუ­ლა­მოც­ლილ გოგ­რა­ში მო­ვა­თავ­სოთ. ზედ და­ვას­ხათ ნა­ღე­ბი­სა და კვერ­ცხის ნა­რე­ვი და 15 წუ­თი ვაცხოთ ღუ­მელ­ში.



ბრინ­ჯი მექ­სი­კუ­რად

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1 დი­დი თა­ვი ხახ­ვი, 300 გ გრძე­ლი ბრინ­ჯი, 300 მლ დაჭყ­ლე­ტი­ლი პა­მი­დო­რი, 700 მლ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნი, 1 ცა­ლი ტკბი­ლი მწვა­ნე წი­წა­კა, 1 კბი­ლი ნი­ო­რი, 3 ს.კ. მექ­სი­კუ­რი სა­ნე­ლე­ბე­ლი, ცო­ტა­ო­დე­ნი ზე­თი, წი­წა­კა, მა­რი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ხახ­ვი, ტკბი­ლი წი­წა­კა და ნი­ო­რი რაც შე­იძ­ლე­ბა წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. ხახ­ვი მოვ­შუ­შოთ ზეთ­ში. და­ვუ­მა­ტოთ ბრინ­ჯი და 5 წუ­თი ვშუ­შოთ, სა­ნამ არ გა­ოქ­როს­ფ­რ­დე­ბა. და­ვუ­მა­ტოთ მექ­სი­კუ­რი სა­ნე­ლე­ბე­ლი, პა­მი­დო­რი, ტკბი­ლი წი­წა­კა, ნი­ო­რი და წა­მო­ვა­დუ­ღოთ. და­ვუ­წი­ოთ ცეცხლს და სა­შუ­ა­ლო ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე თავ­მოხ­დი­ლი ვა­დუ­ღოთ. 30 წუთ­ში, რო­ცა სითხე დაშ­რე­ბა, ბრინ­ჯი მზად იქ­ნე­ბა.

 მა­ლი­ორ­კუ­ლი ნუ­შის ნამ­ცხ­ვა­რი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

250 გ გა­ხე­ხი­ლი ნუ­ში, 200 გ შაქ­რის პუდ­რი + 1-2 ს.კ. მო­საფ­რ­ქ­ვე­ვად, 6 ცა­ლი კვერ­ცხი, 1 ლი­მო­ნის ცედ­რა, მწიკ­ვი ვა­ნი­ლი, მწიკ­ვი და­რი­ჩი­ნი, მწიკ­ვი მა­რი­ლი.

მომ­ზა­დე­ბა:

კვერ­ცხის ცი­ლა და გუ­ლი გა­ვა­ცალ­კე­ვოთ. ცი­ლა მა­რილ­თან ერ­თად კარ­გად ავ­თ­ქ­ვი­ფოთ, სა­ნამ ბე­ზეს არ მი­ვი­ღებთ. კვერ­ცხის გუ­ლი და შაქ­რის პუდ­რი კარ­გად ავ­თ­ქ­ვი­ფოთ, და­ვუ­მა­ტოთ ნუ­ში, ვა­ნი­ლი, ლი­მო­ნის ცედ­რა და ფრთხი­ლად შე­ვუ­რი­ოთ ბე­ზე. მი­ღე­ბუ­ლი მა­სა მო­ვა­თავ­სოთ 26 სმ დი­ა­მეტ­რის ქა­ღალ­დ­ჩა­ფე­ნილ, ცხიმ­წას­მულ ფორ­მა­ში და 170 გრა­დუს­ზე 50-60 წუ­თი ვაცხოთ. შეგ­რი­ლე­ბუ­ლი ნამ­ცხ­ვარს შაქ­რის პუდ­რი მო­ვაფ­რ­ქ­ვი­ოთ.

 კომ­შის ლი­ქი­­რი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1,5 კგ კომ­ში, 300 გ შა­ქა­რი, 1 ღე­რი და­რი­ჩი­ნი, 1 ს.კ. მი­ხა­კი, 0,5 ლ არა­ყი.

 

მომ­ზა­დე­ბა:

კომ­შე­ბი ტი­ლო­თი კარ­გად გა­ვაპ­რი­ა­ლოთ, შემ­დეგ კი კუ­ბე­ბად დავ­ჭ­რათ და წვენ­სა­წურ­ში გავ­წუ­როთ. მი­ვი­ღებთ და­ახ­ლო­ე­ბით 500 მლ წვენს. წვენს და­ვუ­მა­ტოთ შა­ქა­რი, და­რი­ჩი­ნი, მი­ხა­კი და ფა­ი­ფუ­რის ჭურ­ჭ­ლით 24 სა­ა­თი მა­ცი­ვარ­ში შევ­დ­გათ. მე­ო­რე დღეს შე­ვუ­რი­ოთ არა­ყი და თავ­და­ხუ­რუ­ლი მი­ნის ჭურ­ჭ­ლით ნა­თელ და თბილ ად­გი­ლას დავ­დ­გათ (მაგ. სამ­ზა­რე­უ­ლოს ფან­ჯ­რის რა­ფა­ზე). 3-4 კვი­რის შემ­დეგ სას­მე­ლი მზად იქ­ნე­ბა. მზა ლი­ქი­ო­რი ფილ­ტ­რ­ში ან რამ­დე­ნი­მე პირ დოლ­ბან­დ­ში გა­დავ­წუ­როთ და სა­სურ­ველ ჭურ­ჭელ­ში ჩა­ვას­ხათ.

lika andiashvili