რეცეპტები
21 ნოემბერი, 2014
1429
print

წი­წა­კის წვნი­­ნი ხორ­ცით

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

300 გ ხახ­ვი, 3 ცა­ლი ტკბი­ლი წი­თე­ლი წი­წა­კა, 3 ს.კ. ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, 8 ღე­რი ქონ­და­რი, 1,5 ს.კ. პაპ­რი­კა, 1 ს.კ. ვარ­დის­ფე­რი პილ­პი­ლი (დაფ­ქუ­ლი), 125 მლ თეთ­რი მშრა­ლი ღვი­ნო, 600 მლ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნი, 200 მლ სქე­ლი ნა­ღე­ბი, 250 გ ხორ­ცის შე­რე­უ­ლი ფარ­ში, 4 ღე­რი ოხ­რა­ხუ­ში, 40 გ მო­შუ­შუ­ლი ხახ­ვი, მა­რი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

 მომ­ზა­დე­ბა:

ხახ­ვი დავ­ჭ­რათ სა­შუ­ა­ლო ზო­მა­ზე. წი­წა­კე­ბი მე­ოთხე­დე­ბად დავ­ჭ­რათ, ამო­ვა­ცა­ლოთ თეს­ლი და შემ­დეგ კუ­ბე­ბად დავ­ჭ­რათ. ხახ­ვი და წი­წა­კა 3 ს.კ. ზეთ­ში მსუ­ბუ­ქად მოვ­შუ­შოთ. ქონ­და­რი დავ­კე­პოთ. პაპ­რი­კა და ვარ­დის­ფე­რი პილ­პი­ლი ქონ­დარ­თან ერ­თად მო­შუ­შულ ბოს­ტ­ნე­ულს და­ვუ­მა­ტოთ და 1 წუ­თი ვშუ­შოთ. და­ვას­ხათ ღვი­ნო და რომ წა­მო­დუღ­დე­ბა, ბუ­ლი­ო­ნი და ნა­ღე­ბიც და­ვუ­მა­ტოთ. მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი და თავ­და­ხუ­რუ­ლი 20 წუ­თი ვა­დუ­ღოთ. ხორ­ცის ფარ­ში დარ­ჩე­ნილ ზეთ­ში მოვ­შუ­შოთ. ნი­ო­რი დავ­კე­პოთ და ფარშს და­ვუ­მა­ტოთ წი­წა­კის მა­სას­თან ერ­თად. მო­ვა­ყა­როთ პაპ­რი­კა. ოხ­რა­ხუ­ში წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. წვნი­ა­ნი მსუ­ბუ­ქად ავ­თ­ქ­ვი­ფოთ ბლენ­დე­რით, მო­ვა­ყა­როთ ოხ­რა­ხუ­ში და მო­შუ­შუ­ლი ხახ­ვი.

 ცუ­კი­ნი არა­ბუ­ლად

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

200 გ ბულ­გუ­რი, 400 მლ წყა­ლი, 1 ს.კ. ზღვის მა­რი­ლი, 800 გ ცუ­კი­ნი, 3 დი­დი თა­ვი ხახ­ვი, 60 გ მსხვი­ლად და­კე­პი­ლი ნი­გო­ზი, 60 გ ქიშ­მი­ში, მწიკ­ვი ზაფ­რა­ნა, 1 ს.კ. დაფ­ქუ­ლი და­რი­ჩი­ნი, 3 ღე­რი პიტ­ნა, 0,5 ლი­მო­ნის წვე­ნი, 3 ს.კ. ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, 500 მლ იოგურ­ტი ან მა­წო­ნი, მა­რი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

 მომ­ზა­დე­ბა

წყა­ლი 1 ს,კ. ზღვის მა­რილ­თან ერ­თად ავა­დუ­ღოთ, ჩა­ვა­მა­ტოთ ბულ­გუ­რი და რო­ცა წა­მო­დუღ­დე­ბა, და­ვუ­წი­ოთ ცეცხლს. 20 წუ­თი თავ­და­ხუ­რუ­ლი, ძა­ლი­ან და­ბალ ცეცხ­ლ­ზე ვხარ­შოთ. ხახ­ვი თხელ სეგ­მენ­ტე­ბად დავ­ჭ­რათ. პიტ­ნა წვრი­ლად დავ­კე­პოთ. ზე­თი და­ვას­ხათ ტა­ფა­ზე და გა­ვაცხე­ლოთ. და­ვუ­მა­ტოთ დაჭ­რი­ლი ხახ­ვი. 2 წუთ­ში და­ვა­ყა­როთ პა­ტა­რა ნაჭ­რე­ბად დაჭ­რი­ლი ცუ­კი­ნი. რო­დე­საც ბოს­ტ­ნე­უ­ლის მო­შუშ­ვას სულ ცო­ტა ეკ­ლ­დე­ბა, და­ვა­ყა­როთ ქიშ­მი­ში, ნი­გო­ზი, პიტ­ნა და სა­ნე­ლებ­ლე­ბი. მო­ვას­ხათ ლი­მო­ნის წვე­ნი და სურ­ვი­ლი­სა­მებრ ცო­ტა მა­რი­ლი და­ვუ­მა­ტოთ. მი­ვირ­თ­ვათ იოგურ­ტ­თან ერ­თად.

 ძრო­ხის ხორ­ცი მექ­სი­კუ­რად

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

800 გ ძრო­ხის რბი­ლი ხორ­ცი, 1 ცა­ლი დი­დი კარ­ტო­ფი­ლი, 2 ცა­ლი ტკბი­ლი წი­თე­ლი წი­წა­კა, 3 ცა­ლი ხახ­ვი, 1 ცა­ლი სტა­ფი­ლო, 1 ცა­ლი დი­დი პა­მი­დო­რი, 4 ცა­ლი მი­ხა­კი, 1 ცა­ლი ცხა­რე წი­თე­ლი წი­წა­კა, 1 ცა­ლი ცხა­რე მწვა­ნე წი­წა­კა, 2 კბი­ლი ნი­ო­რი, 50 გ 70%-იანი შო­კო­ლა­დი, 2 ს.კ. ძმა­რი, 0,5 ღე­რი და­რი­ჩი­ნი, 0,5 ლ სა­ქონ­ლის ხორ­ცის ბუ­ლი­ო­ნი, 1 კო­ნა ქინ­ძი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით, ზე­თი - შე­საწ­ვა­ვად.

 მომ­ზა­დე­ბა:

 ტკბი­ლი წი­წა­კე­ბი გა­ხუ­რე­ბულ ღუ­მელ­ში ან გრილ­ზე შევ­წ­ვათ რამ­დე­ნი­მე წუ­თით, სა­ნამ კა­ნი არ და­ებ­რა­წე­ბა. შემ­დეგ გა­და­ვა­ცა­ლოთ კა­ნი და წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. პა­მი­დორს კა­ნი და თეს­ლი მო­ვა­შო­როთ. ნი­ო­რი, 2 თა­ვი ხახ­ვი და ცხა­რე წი­წა­კა წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. შო­კო­ლა­დი გავ­ხე­ხოთ. ყვე­ლა ეს ინ­გ­რე­დი­ენ­ტი ძმარ­თან ერ­თად ბლენ­დე­რით და­ვა­ქუც­მა­ცოთ. ხორ­ცი წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ და შევ­წ­ვათ ზეთ­ში, მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი, და­ვას­ხათ მომ­ზა­დე­ბუ­ლი პი­უ­რე. და­ვას­ხათ ბუ­ლი­ო­ნი, ჩა­ვა­მა­ტოთ მი­ხა­კებ­გარ­ჭო­ბი­ლი 1 თა­ვი ხახ­ვი, და­რი­ჩი­ნის ღე­რი და 1 სა­ა­თი თავ­და­ხუ­რუ­ლი, და­ბალ ცეცხ­ლ­ზე ვხარ­შოთ. სტა­ფი­ლო და კარ­ტო­ფი­ლი პა­ტა­რა კუ­ბე­ბად დავ­ჭ­რათ, და­ვუ­მა­ტოთ ხორცს და კი­დევ 15 წუ­თი ვშუ­შოთ. ქვა­ბი­დან ამო­ვი­ღოთ მი­ხა­კე­ბი­ა­ნი ხახ­ვი, მო­ვა­ყა­როთ დაჭ­რი­ლი ქინ­ძი და გად­მოვ­დ­გათ ცეცხ­ლი­დან.

 გა­მომ­ცხ­ვა­რი თევ­ზი გოგ­რით

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

 600 გ გოგ­რა, 1 ცა­ლი ლი­მო­ნი, 2 ს.კ. ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, 400 გ თევ­ზის ფი­ლე, 1 ღე­რი (ან ხმე­ლი) ბეგ­ქონ­და­რა, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

 მომ­ზა­დე­ბა:

 გოგ­რა გავ­ჭ­რათ, ამო­ვა­ცა­ლოთ თეს­ლი, მო­ვა­შო­როთ ქერ­ქი და 2 სმ სის­ქის ნაჭ­რე­ბად დავ­ჭ­რათ. ლი­მონს მო­ვა­ცი­ლოთ ცედ­რა და გავ­წუ­როთ. ლი­მო­ნის წვენს ზე­თი შე­ვუ­რი­ოთ. გოგ­რას მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი და მო­ვას­ხათ ლი­მო­ნის წვე­ნი­სა და ზე­თის ნა­რე­ვი. შევ­დ­გათ 200 გრა­დუს­ზე გა­ხუ­რე­ბულ ღუ­მელ­ში და 20 წუ­თი ვაცხოთ. ამა­სო­ბა­ში თევ­ზის ნაჭ­რებს კა­ნი და­ვუ­სე­როთ, მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი და ბეგ­ქონ­და­რა, შე­მო­ვუწყოთ გოგ­რას და კი­დევ 5-8 წუ­თი ვაცხოთ.

 უნ­­რუ­ლი სა­ლა­თა

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

250 გ პას­ტა ფარ­ფა­ლე, 1 ცა­ლი წი­წა­კა ჩი­ლი, 150 გ ყვე­ლი ფე­ტა, 80 გ უკურ­კო მწვა­ნე ზე­თის­ხი­ლი, 150 გ წი­წა­კი­ა­ნი სა­ლი­ა­მი, 2 ცა­ლი სხვა­დას­ხ­ვა ფე­რის ტკბი­ლი წი­წა­კა, 2 კბი­ლი ნი­ო­რი, 1 თა­ვი ხახ­ვი.
სო­უ­სის­თ­ვის - 4 ს.კ. წი­თე­ლი ღვი­ნის ძმა­რი, 6 ს.კ. ზე­თი, 1 ს.კ. თაფ­ლი, 1 ს.კ. პაპ­რი­კა, 1 ს.კ. თავ­შა­ვა, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

 მომ­ზა­დე­ბა:

 პას­ტა მოვ­ხარ­შოთ ჩვე­უ­ლებ­რი­ვი წე­სით და გა­დავ­წუ­როთ. ჩი­ლი გავ­ჭ­რათ სიგ­რ­ძე­ზე, თეს­ლი ამო­ვა­ცა­ლოთ და წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. ფე­ტა ხე­ლით და­ვა­ქუც­მა­ცოთ. ზე­თის­ხი­ლე­ბი შუა-შუა გავ­ჭ­რათ. ხახ­ვი ალ­ყა-ალ­ყა დავ­ჭ­რათ, ტკბი­ლი წი­წა­კა და სა­ლი­ა­მი - პა­ტა­რა კუ­ბე­ბად ან მოგ­რ­ძო, თხელ ნაჭ­რე­ბად. ნი­ო­რი წვრი­ლად დავ­კე­პოთ. სო­უ­სის ყვე­ლა ინ­გ­რე­დი­ენ­ტი ავუ­რი­ოთ, და­ვუ­მა­ტოთ და­ნარ­ჩე­ნი ინ­გ­რე­დი­ენ­ტე­ბი, მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი.

 გოგ­რის რი­ზო­ტო

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა

 450 გ გოგ­რის რბი­ლო­ბი, 1 თა­ვი ხახ­ვი შა­ლო­ტი, 1 კბი­ლი ნი­ო­რი, 2 ს.კ. ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, 2 ს.კ. კა­რა­ქი, 350 გ ბრინ­ჯი არ­ბო­რიო (რი­ზო­ტოს ბრინ­ჯი), 100 მლ თეთ­რი მშრა­ლი ღვი­ნო, 1 ლ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ცხე­ლი ბუ­ლი­ო­ნი, 1 კო­ნა მწვა­ნე ხახ­ვი, 3 ს.კ. ნა­ღე­ბი, 50 გ გა­ხე­ხი­ლი პარ­მე­ზა­ნი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით, მწვა­ნი­ლი - მო­სარ­თავდ.

 მომ­ზა­დე­ბა:

 გოგ­რა თხლად დავ­ჭ­რათ. ნი­ო­რი და ხახ­ვი წვრი­ლად დავ­კე­პოთ. ტა­ფა­ზე გა­ვაცხე­ლოთ ზე­თი და კა­რა­ქი. და­ვუ­მა­ტოთ ნი­ო­რი, ხახ­ვი, გოგ­რა და მოვ­შუ­შოთ. და­ვა­ყა­როთ ბრინ­ჯი და ცო­ტა ხანს ვშუ­შოთ. და­ვას­ხათ ღვი­ნო და წა­მო­ვა­დუ­ღოთ. თან­და­თან ვას­ხათ ბუ­ლი­ო­ნი. ბრინ­ჯი 20 წუ­თი ვხარ­შოთ და­ბალ ცეცხ­ლ­ზე. მწვა­ნე ხახ­ვი წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. მომ­ზა­დე­ბამ­დე 5 წუ­თით ად­რე და­ვუ­მა­ტოთ ნა­ღე­ბი, პარ­მე­ზა­ნი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი და მწვა­ნე ხახ­ვი. მოვ­რ­თოთ მწვა­ნი­ლით.

 ანი­სუ­ლის ნამ­ცხ­ვა­რი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

2 ცა­ლი კვერ­ცხი, 200 გ შა­ქა­რი, 2 ს.კ. ვა­ნი­ლის შა­ქა­რი, 100 გ ფქვი­ლი, 100 გ სა­ხა­მე­ბე­ლი, 2 ს.კ. დაფ­ქუ­ლი ანი­სუ­ლის ვარ­ს­ვ­ლა­ვი.

 მომ­ზა­დე­ბა:

 კვერ­ცხი, შა­ქა­რი და ვა­ნი­ლის შა­ქა­რი ძა­ლი­ან კარ­გად ავ­თ­ქ­ვი­ფოთ, სა­ნამ არ გა­თეთ­რ­დე­ბა. და­ვა­ყა­როთ ერ­თად არე­უ­ლი ფქვი­ლი, სა­ხა­მე­ბე­ლი და ანი­სუ­ლი.

ცო­მი კოვ­ზის სა­შუ­ა­ლე­ბით მო­ვა­თავ­სოთ ქა­ღალ­დ­ჩა­ფე­ნილ თუ­ნუ­ქის ფურ­ცელ­ზე და ასე გა­ვა­ჩე­როთ 1 დღე ოთა­ხის ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე, შემ­დეგ კი 150 გრა­დუს­ზე გა­ხუ­რე­ბულ ღუ­მელ­ში 15 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში ვაცხოთ.

 ანა­ნა­სის კოქ­ტე­­ლი ჯი­ნით

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

 100 გ ახა­ლი ანა­ნა­სი, 200 მლ ანა­ნა­სის წვე­ნი, 3 ცა­ლი ლა­ი­მის წვე­ნი, 4 ს.კ. ყა­ვის­ფე­რი შა­ქა­რი, 4-6 ს.კ. ჯი­ნი, 6 ნა­ტე­ხი ყი­ნუ­ლი, ლა­ი­მის ნაჭ­რე­ბი და და­შაქ­რუ­ლი ალუ­ბა­ლი - გა­სა­ფორ­მებ­ლად.

 მომ­ზა­დე­ბა:

 ანა­ნა­სის რბი­ლო­ბი ძა­ლი­ან პა­ტა­რა ნაჭ­რე­ბად დავ­ჭ­რათ და ორ ჭი­ქა­ში გა­ვა­ნა­წი­ლოთ. ანა­ნა­სი­სა და ლა­ი­მის წვე­ნი ყა­ვის­ფერ შა­ქარ­თან და ჯინ­თან ერ­თად ავ­თ­ქ­ვი­ფოთ, სა­ნამ შა­ქა­რი არ გა­იხ­ს­ნე­ბა. წვე­ნი ჭი­ქებ­ში ჩა­ვას­ხათ, მოვ­რ­თოთ ლა­ი­მის ნაჭ­რე­ბი­თა და და­შაქ­რუ­ლი ალუბ­ლით.

lika andiashvili
ტეგები