რეცეპტები
12 დეკემბერი, 2014
1716
print

კომ­ბოს­ტოს მწნი­ლის წვნი­­ნი 

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1 თა­ვი ხახ­ვი, 2 ღე­რი პრა­სი, 2 ს.კ. ზე­თი, 800 გ თეთ­რი კომ­ბოს­ტოს მწნი­ლი, 1 ცა­ლი დაფ­ნის ფო­თო­ლი, 1 ს.კ. ბა­ჰა­რის მარ­ც­ვ­ლე­ბი, 1 ლ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნი, 2 ს.კ. ტო­მატ­პას­ტა, 200-250 გ კარ­ტო­ფი­ლის პი­უ­რე, 400 გ კრა­კო­ვუ­რი ძეხ­ვი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი, შა­ქა­რი, პაპ­რი­კა - გე­მოვ­ნე­ბით, 150 გ ახა­ლი ნა­ღე­ბი.

მომ­ზა­დე­ბა:

ხახ­ვი წვრი­ლად, პრა­სი - რგო­ლე­ბად დავ­ჭ­რათ და ზეთ­ში 3 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში მოვ­შუ­შოთ. და­ვუ­მა­ტოთ კომ­ბოს­ტოს მწნი­ლი და 5 წუ­თი ვშუ­შოთ. და­ვუ­მა­ტოთ ბა­ჰა­რი და დაფ­ნის ფო­თო­ლი. და­ვუმ­ტოთ ბუ­ლი­ო­ნი, ტო­მატ­პას­ტა და ავა­დუ­ღოთ. და­ვუ­მა­ტოთ კარ­ტო­ფი­ლის პი­უ­რე, დაჭ­რი­ლი ძეხ­ვი და 5 წუ­თი ვხარ­შოთ. შემ­დეგ შე­ვა­ნე­ლოთ მა­რი­ლით, პაპ­რი­კით, შაქ­რი­თა და პილ­პი­ლით. მი­ვირ­თ­ვათ ახალ ნა­ღებ­თან ერ­თად.

თი­ნუ­სის სტე­­კი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1 თა­ვი ხახ­ვი, 400 გ თი­ნუ­სის ფი­ლეს ნაჭ­რე­ბი, 400 გ ცოცხა­ლი ან თა­ვის წვენ­ში და­კონ­სერ­ვე­ბუ­ლი პა­მი­დო­რი, თი­თო ს.კ. ხმე­ლი ბეგ­ქონ­და­რა, ოხ­რა­ხუ­ში და თავ­შა­ვა, 2 კბი­ლი ნი­ო­რი, 40 გ კა­რა­ქი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ღუ­მე­ლი 175 გრა­დუს­ზე გა­ვაცხე­ლოთ. ხახ­ვი თხელ სეგ­მენ­ტე­ბად დავ­ჭ­რათ და საცხობ ფორ­მა­ში მო­ვა­თავ­სოთ. თევ­ზის ნაჭ­რე­ბი და­ვაწყოთ ხახ­ვ­ზე, მო­ვა­ყა­როთ პილ­პი­ლი, მა­რი­ლი და ზე­მო­დან თხლად დაჭ­რი­ლი პა­მი­დო­რი და­ვაწყოთ. პა­მი­დორს ხმე­ლი მწვა­ნი­ლი, მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი მო­ვა­ყა­როთ. ნი­ო­რი წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ და და­ვა­ყა­როთ თევ­ზის ნაჭ­რებს, მო­ვაწყოთ კა­რა­ქის ნაჭ­რე­ბი და 20-25 წუ­თით ღუ­მელ­ში მო­ვა­თავ­სოთ.

ყვა­ვი­ლო­ვა­ნი კომ­ბოს­ტოს მობ­რა­წუ­ლა

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

600 გ ყვა­ვი­ლო­ვა­ნი კომ­ბოს­ტო, 300 გ ხორ­ცის ფარ­ში, 1 თა­ვი ხახ­ვი, 1 ცა­ლი კვერ­ცხი, 1 ს.კ. მდოგ­ვი, 2 ს.კ. წვრი­ლად დაჭ­რი­ლი ოხ­რა­ხუ­ში, 3 ცა­ლი პა­მი­დო­რი, 20 გ კა­რა­ქი, 20 გ ფქვი­ლი, 125 მლ რძე, 150 გ ახა­ლი ყვე­ლი.

მომ­ზა­დე­ბა:

ყვა­ვი­ლო­ვა­ნი კომ­ბოს­ტო დავ­ყოთ მსხვილ ყვა­ვი­ლე­დე­ბად. 15 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში მოვ­წა­ლოთ მდუ­ღა­რე მა­რი­ლი­ან წყალ­ში და გა­დავ­წუ­როთ. ხორ­ცის ფარშს შე­ვუ­რი­ოთ წვრი­ლად და­კე­პი­ლი ხახ­ვი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი, პაპ­რი­კა, მდოგ­ვი და ოხ­რა­ხუ­ში. ხორ­ცის ფარ­შის ნა­წი­ლი ფორ­მა­ში მო­ვა­თავ­სოთ, და­ნარ­ჩე­ნით დი­დი გუნ­და მო­ვამ­ზა­დოთ, შიგ ჩა­ვარ­ჭოთ კომ­ბოს­ტოს ყვა­ვი­ლე­დე­ბი და ჩავ­დოთ ფორ­მა­ში. ხორ­ცის ფარ­შ­ზე თხლად დაჭ­რი­ლი პა­მი­დო­რი და­ვაწყოთ. ტა­ფა­ში გა­ვად­ნოთ კა­რა­ქი, და­ვუ­მა­ტოთ ფქვი­ლი და მოვ­შუ­შოთ, და­ვას­ხათ ცო­ტა­ო­დე­ნი კომ­ბოს­ტოს ნა­ხარ­ში და რძე, შე­ვუ­რი­ოთ ასე­ვე ყვე­ლი. რო­ცა ერ­თ­გ­ვა­რო­ვა­ნი მა­სა გახ­დე­ბა, და­ვუ­მა­ტოთ მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი და კომ­ბოს­ტო­სა და ფარშს მო­ვას­ხათ. გა­მო­ვაცხოთ 10 გრა­დუს­ზე 20 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში.

მარ­ტი­ვი ფა­ლა­ფე­ლი 

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

250 გ მუ­ხუ­დო (ხმე­ლი), 2-3 ღე­რი ოხ­რა­ხუ­ში, 1 თა­ვი ხახ­ვი, 2 კბი­ლი ნი­ო­რი, 1 კვერ­ცხის გუ­ლი, 2 ს.კ. სა­ფა­ნე­ლი, 3 ს.კ. ფქვი­ლი, 0,5 ჩ.კ. ძი­რა, 4-5 ღე­რი პიტ­ნა, 250 გ იოგურ­ტი ან მა­წო­ნი, 4 ს.კ. რძე, 1 ს.კ. ლი­მო­ნის წვე­ნი, 1 ლ ზე­თი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

მუ­ხუ­დო მთე­ლი ღა­მით ცივ წყალ­ში და­ვალ­ბოთ. დი­ლით გა­და­ვავ­ლოთ წყა­ლი და გა­დავ­წუ­როთ. ხახ­ვი, ნი­ო­რი და ოხ­რა­ხუ­ში წვრი­ლად დავ­კე­პოთ. დაჭ­რი­ლი ბოს­ტ­ნე­უ­ლი და მუ­ხუ­დო სამ­ზა­რე­უ­ლოს კომ­ბა­ი­ნით ან ბლენ­დე­რით და­ვა­ქუც­მა­ცოთ. და­ვუ­მა­ტოთ კვერ­ცხის გუ­ლი, სა­ფა­ნე­ლი, ფქვი­ლი და კარ­გად ავ­ზი­ლოთ. შე­ვუ­რი­ოთ მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი, ძი­რა და 30 წუ­თი გა­ვა­ჩე­როთ გრი­ლად. ამა­სო­ბა­ში იოგურ­ტ­ში ავუ­რი­ოთ დაჭ­რი­ლი პიტ­ნა, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი, რძე და ლი­მო­ნის წვე­ნი. მუ­ხუ­დოს მა­სი­სი­გან 20 ცა­ლი გუნ­და გა­ვა­კე­თოთ და მდუ­ღა­რე ზეთ­ში შევ­ბ­რა­წოთ. მი­ვირ­თ­ვათ იოგურ­ტის სო­უს­თან ერ­თად.

სპა­გე­ტი მო­ლუს­კე­ბით

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

2 თა­ვი ხახ­ვი შა­ლო­ტი, 2 კბი­ლი ნი­ო­რი, 10 გ ნედ­ლი ჯან­ჯა­ფი­ლი, 2 ღე­რი ლი­მო­ნის სორ­გო, 8 ცა­ლი პა­მი­დო­რი ჩე­რი, 1 კო­ნა ქინ­ძი, 1 ცა­ლი ცხა­რე წი­წა­კა ჩი­ლი, 400 გ მო­ლუს­კე­ბი ნი­ჟა­რე­ბი­ა­ნად, 200 გ სპა­გე­ტი, 150 მლ ქო­ქო­სის რძე, 2 ს.კ. ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, 50 მლ თეთ­რი მშრა­ლი ღვი­ნო, 2-3 ს.კ. ლა­ი­მის წვე­ნი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ხახ­ვი, ნი­ო­რი და ჯან­ჯა­ფი­ლი წვრი­ლად დავ­კე­პოთ. ლი­მო­ნის სორ­გო გა­ვა­სუფ­თა­ვოთ. პა­მიდ­ვ­რე­ბი ოთხად გავ­ჭ­რათ. ქინ­ძი მსხვი­ლად დავ­ჭ­რათ. წი­წა­კა სიგ­რ­ძე­ზე გავ­ჭ­რათ, ამო­ვა­ცა­ლოთ თეს­ლი და წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. ნი­ჟა­რე­ბი კარ­გად გავ­რეცხოთ გამ­დი­ნა­რე წყალ­ში. სპა­გე­ტი მოვ­ხარ­შოთ მდუ­ღა­რე მა­რი­ლი­ან წყალ­ში შე­ფუთ­ვა­ზე მი­თი­თე­ბუ­ლი წე­სის მი­ხედ­ვით. ქო­ქო­სის რძე შე­ვათ­ბოთ. ტა­ფა­ზე გა­ვაცხე­ლოთ ზე­თი, და­ვუმ­ტოთ ხახ­ვი, ნი­ო­რი, ჯან­ჯა­ფი­ლი და ლი­მო­ნის სორ­გო, ვშუ­შოთ 2-3 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში. და­ვუ­მა­ტოთ მო­ლუს­კე­ბი, პა­მი­დო­რი, წი­წა­კა ჩი­ლი, ქინ­ძის ნა­ხე­ვა­რი. და­ვას­ხათ ქო­ქო­სის რძე და ღვი­ნო. თავ­და­ხუ­რუ­ლი ვშუ­შოთ 3 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში, სა­ნამ ნი­ჟა­რე­ბი არ გა­იხ­ს­ნე­ბა. მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი, შა­ქა­რი და პილ­პი­ლი. მო­ლუს­კებს შე­ვუ­რი­ოთ მო­ხარ­შუ­ლი პას­ტა, მო­ვას­ხათ ლა­ი­მის წვე­ნი და მო­ვა­ყა­როთ და­ნარ­ჩე­ნი ქინ­ძი. 

კუს­კუ­სი­სა და სტა­ფი­ლოს მაჭ­კა­ტე­ბი 

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

250 მლ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნი, 125 გ კუს­კუ­სი (სწრა­ფად მო­სამ­ზა­დე­ბე­ლი), 1 თა­ვი ხახ­ვი, 250 გ სტა­ფი­ლო, 2 ს.კ. კა­რა­ქი, 1 ს.კ. კა­რის ფხვნი­ლი, 2 ს.კ. ქონ­და­რი, 1 ს.კ. უცხი­მო ხა­ჭო, 1 ცა­ლი კვერ­ცხი, 9 ს.კ. ზე­თი, 1 ცა­ლი კიტ­რი, 3 ს.კ. ლი­მო­ნის წვე­ნი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი და შა­ქა­რი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ავა­დუ­ღოთ ბუ­ლი­ო­ნი, და­ვა­ხათ კუს­კუსს და თავ­დახ­რუ­ლი გა­ვა­ჩე­როთ 10 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში. ხახ­ვი წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ, სტა­ფი­ლო - გავ­ხე­ხოთ. ტა­ფა­ზე გა­ვაცხე­ლოთ კა­რა­ქი, და­ვუ­მა­ტოთ ხახ­ვი და 2 წუ­თი ვშუ­შოთ. და­ვა­ყა­როთ სტა­ფი­ლო. 3 წუთ­ში შე­ვუ­რი­ოთ კა­რის ფხვნი­ლი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი და ქონ­და­რი. თას­ში ავუ­რი­ოთ ხა­ჭო, მო­შუ­შუ­ლი სტა­ფი­ლო, კუს­კუ­სი და კვერ­ცხი. სვე­ლი ხე­ლე­ბით გა­ვა­კე­თოთ 8 გუნ­და და ზეთ­ში შევ­წ­ვათ. შემ­დეგ და­ვაწყოთ თუ­ნუ­ქის ფურ­ცელ­ზე და 15 წუ­თით 180 გრა­დუს­ზე გა­ხუ­რე­ბულ ღუ­მელ­ში შევ­დ­გათ. წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ, და­ვას­ხათ ლი­მო­ნის წვე­ნის, მა­რი­ლის, პილ­პი­ლი­სა და შაქ­რის ნა­რე­ვი. მი­ვირ­თ­ვათ მაჭ­კა­ტებ­თან ერ­თად.

 ფე­ტა თაფ­ლით

 

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

2 თა­ვი ნი­ო­რი, 50 გ კედ­რის თეს­ლი, 4 ტო­ტი როზ­მა­რი­ნი, 150 მლ ყვა­ვი­ლე­ბის თაფ­ლი, 400 მლ ყურ­ძ­ნის წვე­ნი, მწიკ­ვი მა­რი­ლი, 20 გ ფხვი­ე­რი ნამ­ცხ­ვა­რი ამა­რე­ტი, 8 ნა­ჭე­რი ყვე­ლი ფე­ტა, 4 ს.კ. ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ნი­ო­რი გა­ვარ­ჩი­ოთ, კედ­რის თეს­ლი მოვ­ხა­ლოთ. თაფ­ლი გა­ვაცხე­ლოთ, და­ვუ­მა­ტოთ ნივ­რის კბი­ლე­ბი და 2-3 წუ­თი ვშუ­შოთ. და­ვას­ხათ ყურ­ძ­ნის წვე­ნი და და­ვუ­მა­ტოთ მა­რი­ლი. ბო­ლოს და­ვუ­მა­ტოთ როზ­მა­რი­ნი, 15-30 წუ­თი ვხარ­შოთ და გა­ვაგ­რი­ლოთ. საცხობ ქა­ღალ­დ­ზე და­ვაწყოთ ყვე­ლის ნაჭ­რე­ბი, მო­ვას­ხათ ზე­თი, მო­ვა­ყა­როთ პილ­პი­ლი და დაფხ­ვ­ნი­ლი ამა­რე­ტი. 5-8 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში გა­მო­ვაცხოთ 200 გრა­დუს­ზე გაცხე­ლე­ბულ ღუ­მელ­ში, შემ­დეგ კი მო­ვას­ხათ თაფ­ლის სო­უ­სი.

 ხი­ლის სა­ლა­თა იოგურ­ტის სო­­სით

 

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

30 გ ნუ­შის ფირ­ფი­ტე­ბი, 2 ს.კ. ლი­მო­ნის წვე­ნი, 1 ცა­ლი ვაშ­ლი, 1 ცა­ლი ბა­ნა­ნი, 1 ცა­ლი ფორ­თო­ხა­ლი, 1 ცა­ლი კი­ვი, 50 გ გათ­ქ­ვე­ფი­ი­ლი ნა­ღე­ბი, 1 ს.კ. თაფ­ლი, 150 მლ იოგურ­ტი.

 მომ­ზა­დე­ბა:

ბა­ნა­ნი, ვაშ­ლი, ფორ­თო­ხა­ლი და კი­ვი გავ­ფ­ც­ქ­ვ­ნათ. ფორ­თო­ხალს მო­ვაჭ­რათ თეთ­რი კა­ნი. ხი­ლი სა­შუ­ა­ლო ზო­მის ნაჭ­რე­ბად დავ­ჭ­რათ. თაფ­ლი ავუ­რი­ოთ იოგურ­ტ­ში, შე­ვუ­რი­ოთ გათ­ქ­ვე­ფი­ლი ნა­ღე­ბი. ხილს მო­ვას­ხათ სო­უ­სი და მო­ვა­ყა­როთ ნუ­ში.

lika andiashvili
ტეგები