რეცეპტები
19 დეკემბერი, 2014
1769
print

წვნი­­ნი გოგ­რი­თა და ის­პა­ნა­ხით

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

2 თა­ვი ხახ­ვი, 1 კბი­ლი ნი­ო­რი, 400 გ გოგ­რის რბი­ლო­ბი, 400 გ კარ­ტო­ფი­ლი, 150 გ ის­პა­ნა­ხი, 1 ს.კ. ზე­თი, 0,5 ს.კ. კა­რა­ქი, 500 მლ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნი, 0,5 წი­წა­კა ჩი­ლი, 4 ღე­რი ოხ­რა­ხუ­ში, 30 გ მა­რი­ლი­ა­ნი, მო­ხა­ლუ­ლი ნუ­ში, 0,5 ლი­მო­ნის წვე­ნი და ცედ­რა, მწიკ­ვი და­რი­ჩი­ნი და შა­ქა­რი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ხახ­ვი და ნი­ო­რი გავ­ფ­ც­ქ­ვ­ნათ და წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. კარ­ტო­ფი­ლი და გოგ­რა 2 სმ ზო­მის ნაჭ­რე­ბად დავ­ჭ­რათ. ზე­თი და კა­რა­ქი ერ­თად გა­ვაცხე­ლოთ ტა­ფა­ზე, და­ვუ­მა­ტოთ ნი­ო­რი და ხახ­ვი და სა­შუ­ა­ლო ცეცხ­ლ­ზე მოვ­შუ­შოთ 2 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში. და­ვუ­მა­ტოთ კარ­ტო­ფი­ლი და გოგ­რა. 4 წუთ­ში და­ვას­ხათ ბოს­ტ­ნე­უ­ლის ბუ­ლი­ო­ნი და თავ­და­ხუ­რუ­ლი ვხარ­შოთ 20 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში. ამა­სო­ბა­ში ჩი­ლი და ოხ­რა­ხუ­ში წვრი­ლად დავ­კე­პოთ, და­ვუ­მა­ტოთ ნუ­ში და ლი­მო­ნის წვე­ნი. გოგ­რის წვნი­ანს შე­ვუ­რი­ოთ ის­პა­ნა­ხი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი, შა­ქა­რი, ლი­მო­ნის ცედ­რა და და­რი­ჩი­ნი. რო­ცა წა­მო­დუღ­დე­ბა, შე­ვუ­რი­ოთ ნუ­ში­სა და ოხ­რა­ხუ­შის ნა­რე­ვი.

კალ­მა­ხი ჭარ­­ლის გარ­ნი­რით

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

100 მლ ახალ­გა­მო­წუ­რუ­ლი ფორ­თოხ­ლის წვე­ნი, 3 ს.კ. თეთ­რი ღვი­ნის ძმა­რი, 300 გ ჭარ­ხა­ლი, 2 ნა­ჭე­რი კალ­მა­ხი კა­ნის გა­რე­შე, 2 ს.კ. ზე­თი, 0,5 კო­ნა კა­მა, 150 გ არა­ჟა­ნი, 4 ს.კ. ზე­თი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ტა­ფა­ში გა­ვაცხე­ლოთ ფორ­თოხ­ლის წვე­ნი, ღვი­ნო და 2 ს.კ. წყა­ლი, და­ვუ­მა­ტოთ მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი. შიგ ჩა­ვაწყოთ გაფ­ც­ქ­ვ­ნი­ლი და თხელ ნაჭ­რე­ბად დაჭ­რი­ლი ჭარ­ხა­ლი. ცო­ტა ხა­ნი დავ­დ­გათ, რომ არო­მა­ტი გა­უჯ­დეს. კალ­მა­ხის ნაჭ­რებს მო­ვა­ყა­როთ მა­რი­ლი და გაცხე­ლე­ბულ ტა­ფა­ზე 2 ს.კ. ზეთ­ში შევ­წ­ვათ ორი­ვე მხრი­დან. სა­ნამ თევ­ზი შე­იწ­ვე­ბა, კა­მა წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ და არა­ჟან­ში ავუ­რი­ოთ. თევ­ზი არა­ჟან­სა და ჭარ­ხალ­თან ერ­თად გა­ვი­ტა­ნოთ სუფ­რა­ზე.

 მსხლი­სა და ბე­კო­ნის სა­ლა­თა ლო­ბი­­თი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

80 გ ბე­კო­ნი, 250 გ და­კონ­სერ­ვე­ბუ­ლი მწვა­ნე ლო­ბიო, 400 გ კარ­ტო­ფი­ლი, 300 გ მსხა­ლი, 250 მლ თეთ­რი მშრა­ლი ღვი­ნო, 100 გ შა­ქა­რი, 4 ს.კ. თეთ­რი ღვი­ნის ძმა­რი, 5 ს.კ. პილ­პი­ლი, 150 გ იოგურ­ტი, 1 ს.კ. პირ­შუშ­ხას სა­წე­ბე­ლი, 0,5 კო­ნა ოხ­რა­ხუ­ში, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ბე­კო­ნის ფე­ნე­ბი მო­ვა­თავ­სოთ ორ ცალ საცხობ ქა­ღალდს შო­რის, დავ­დოთ თუ­ნუ­ქის ფურ­ცელ­ზე და 180 გრა­დუს­ზე გა­ხუ­რე­ბულ ღუ­მელ­ში 15 წუ­თი ვაცხოთ. კარ­ტო­ფი­ლი მოვ­ხარ­შოთ და დავ­ჭ­რათ. მსხა­ლი დავ­ჭ­რათ თხელ ნაჭ­რე­ბად, მწვა­ნე ლო­ბიო გა­დავ­წუ­როთ. ზე­მოხ­სე­ნე­ბუ­ლი ინ­გ­რე­დი­ენ­ტე­ბი ავუ­რი­ოთ, და­ვუ­მა­ტოთ ძმა­რი, ზე­თი, პილ­პი­ლი, მა­რი­ლი, იოგურ­ტი, პირ­შუშ­ხა, და­ნა­ყი­ლი ოხ­რა­ხუ­ში და და­ვუ­მა­ტოთ შემ­წ­ვა­რი ბე­კო­ნის ნაჭ­რე­ბი.

 სპა­გე­ტი ტკბი­ლი წიწ­კის პეს­ტო­თი

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1 ს.კ. კედ­რის თეს­ლი, 100 გ სპა­გე­ტი, 100 გ გრილ­ზე შემ­წ­ვა­რი ტკბი­ლი წი­წა­კა, 4 კბი­ლი ნი­ო­რი, 1 ს.კ. პარ­მე­ზა­ნი, 1 ს.კ. ზე­ი­თუ­ნის ზე­თი, ბა­ზი­ლი­კის ფოთ­ლე­ბი - მო­სარ­თა­ვად, მა­რი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

კედ­რის თეს­ლი მოვ­ხა­ლოთ. სპა­გე­ტი მოვ­ხარ­შოთ შე­ფუთ­ვა­ზე მი­თი­თე­ბუ­ლი წე­სის მი­ხედ­ვით. კედ­რის თეს­ლი, წი­წა­კა, ყვე­ლი, ნი­ო­რი, მა­რი­ლი და ზე­თი ბლენ­დე­რით და­ვა­ქუც­მა­ცოთ. პეს­ტოს სო­უ­სი შე­ვუ­რი­ოთ პას­ტას და შე­ვათ­ბოთ, რომ კარ­გად აირი­ოს. ბო­ლოს მო­ვა­ყა­როთ ბა­ზი­ლი­კის ფოთ­ლე­ბი.

სა­ლა­თა ნიგ­­ზი­თა და შემ­­ვა­რი ხახ­ვით

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

150 გ სა­ლა­თის ფოთ­ლე­ბი, 2 თა­ვი ხახ­ვი შა­ლო­ტი, 2 ს.კ. ნი­გო­ზი, 2 ს.კ. თეთ­რი ღვი­ნის ძმა­რი, 6 ს.კ. ნიგ­ვ­ზის ზე­თი, 2 ს.კ. ნე­იტ­რა­ლუ­რი არო­მა­ტის რო­მე­ლი­მე ზე­თი, მწიკ­ვი შა­ქა­რი, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

სა­ლა­თის ფოთ­ლე­ბი გავ­რ­ცე­ხოთ და შე­ვაშ­როთ. ხახ­ვი გავ­ფ­ც­ქ­ვ­ნათ და თხელ ნაჭ­რე­ბად დავ­ჭ­რათ. ნი­გო­ზი მოვ­ხა­ლოთ და მსხვი­ლად დავ­კე­პოთ. ძმა­რი, მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი ავუ­რი­ოთ, და­ვუ­მა­ტოთ ნიგ­ვ­ზის ზე­თი. ტა­ფა­ზე გა­ვაცხე­ლოთ ზე­თი და 2 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში და­ბალ ცეცხ­ლ­ზე მოვ­შუ­შოთ ხახ­ვი, მო­ვა­ყა­როთ მწიკ­ვი შა­ქა­რი. სა­ლა­თის ფოთ­ლე­ბი ხე­ლით მსხვი­ლად და­ვა­ქუც­მა­ცოთ. სა­ლა­თის ყვე­ლა ინ­გ­რე­დი­ენ­ტი ერ­თ­მა­ნეთ­ში ავუ­რი­ოთ და მომ­ზა­დე­ბის­თა­ნა­ვე მი­ვირ­თ­ვათ.

ქა­თა­მი ინ­დუ­რად

სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

1 ცა­ლი სა­შუ­ა­ლო ზო­მის ქა­თა­მი, 1-2 თა­ვი ხახ­ვი, 2 კბი­ლი ნი­ო­რი, 2 სმ სიგ­რ­ძის ნედ­ლი ჯან­ჯა­ფი­ლი, 1 ცა­ლი მწი­ფე პა­მი­დო­რი ან 1 ს.კ. ტო­მატ­პას­ტა, 2 ს.კ. ზე­თი, 2 ს.კ. კა­რა­ქი, 500 მლ წყა­ლი, 1 ს.კ. კა­მის თეს­ლი, 1 ღე­რი და­რი­ჩი­ნი, 1 ს.კ. მდოგ­ვის მარ­ც­ვა­ლი, 5 მარ­ც­ვა­ლი ილი, 2 ს.კ. ყვი­თე­ლი კო­ჭა, 1 ს.კ. ძი­რა, 0,5 ცა­ლი ანი­სუ­ლის ვარ­ს­კ­ვ­ლა­ვი, 0,5 ს.კ. ხმე­ლი ქინ­ძი, 1 ს.კ. ცხა­რე, წი­თე­ლი წი­წა­კა, 0,5 ლი­მო­ნის წვე­ნი, მა­რი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

მომ­ზა­დე­ბა:

ქა­თა­მი დავ­ჭ­რათ. ხახ­ვი და ნი­ო­რი წვრი­ლად დავ­ჭ­რათ. ჯან­ჯა­ფი­ლი თხელ ფე­ნე­ბად დავ­ჭ­რათ ან გავ­ხე­ხოთ. ზე­თის ნა­ხე­ვა­რი და კა­რა­ქი გა­ვაცხე­ლოთ ტა­ფა­ზე, და­ვუ­მა­ტოთ ხახ­ვი, ნი­ო­რი და ჯან­ჯა­ფი­ლი. რო­ცა დარ­ბილ­დე­ბა, და­ვა­ყა­როთ სა­ნე­ლებ­ლე­ბი და 1 წუ­თი ვშუ­შოთ. ცალ­კე ტა­ფა­ში ზეთ­ში, მა­ღალ ცეცხ­ლ­ზე შევ­ბ­რა­წოთ ქა­თა­მი და და­ვუ­მა­ტოთ სა­ნე­ლებ­ლებ­სა და ხახვს. შემ­დეგ და­ვუ­მა­ტოთ დაჭყ­ლე­ტი­ლი პა­მი­დო­რი ან ტო­მატ­პას­ტა და ერ­თად ვშუ­შოთ. და­ვას­ხათ წყა­ლი და რო­ცა ადუღ­დე­ბა, 1 სა­ა­თი თავ­და­ხუ­რუ­ლი და­ბალ ცეცხ­ლ­ზე ვშუ­შოთ. ში­გა­და­შიგ ამო­ვუ­რი­ოთ. ხორ­ცი ისე უნ­და დარ­ბილ­დეს, რომ კოვ­ზით იჭ­რე­ბო­დეს, წვე­ნი კი უნ­და შეს­ქელ­დეს. კერძს და­ვა­წუ­როთ ლი­მო­ნი. გარ­ნი­რად უხ­დე­ბა ბრინ­ჯი.

 გა­მომ­ცხ­ვა­რი კარ­ტო­ფი­ლი კი­ბორ­ჩხა­ლე­ბით

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

 2 ცა­ლი (400 გ) დი­დი კარ­ტო­ფი­ლი, 1 ბო­ლო­კი, 1 კო­ნა კა­მა, 250 გ ხა­ჭო, 100 მლ არა­ჟა­ნი, 150 გ გარ­ჩე­უ­ლი, მო­ხარ­შუ­ლი კი­ბორ­ჩხა­ლა, მა­რი­ლი, პილ­პი­ლი - გე­მოვ­ნე­ბით.

 მომ­ზა­დე­ბა:

კარ­ტო­ფი­ლი ცხე­ლი წყლი­თა და ჯაგ­რი­სით გავ­რეცხოთ, გა­ვამ­შ­რა­ლოთ, გა­ვახ­ვი­ოთ ფოლ­გა­ში და გა­ხუ­რე­ბულ ღუ­მელ­ში გა­მო­ვაცხოთ, შემ­დეგ გა­მო­ვი­ღოთ და ღრმად ჩავ­სე­როთ. ბო­ლო­კი თხლად დავ­ჭ­რათ. ხა­ჭო და არა­ჟა­ნი ავუ­რი­ოთ, და­ვუ­მა­ტოთ კა­მა, მა­რი­ლი და პილ­პი­ლი. გაჭ­რილ კარ­ტო­ფილ­ში მო­ვა­თავ­სოთ სო­უ­სი და მო­ვა­ყა­როთ კრე­ვე­ტე­ბი.

 

სე­ზა­მის კრო­კან­ტი

 სა­ჭი­რო მა­სა­ლა:

6 ს.კ. შა­ქა­რი, 6 ს.კ. სე­ზა­მის მარ­ც­ვ­ლე­ბი, 2 ს.კ. კა­რა­ქი.

 მომ­ზა­დე­ბა:

ტა­ფა­ზე გა­ვაცხე­ლოთ შა­ქა­რი. კა­რა­მე­ლი­ზა­ცია რომ და­იწყე­ბა, და­ვუ­მა­ტოთ კა­რა­ქი და სე­ზა­მის მარ­ც­ვ­ლე­ბი. მა­სა ავუ­რი­ოთ და გად­მო­ვი­ტა­ნოთ ან პერ­გა­მენ­ტ­ზე, ან ფოლ­გა­ზე, შემ­დეგ გა­ვაბ­რ­ტყე­ლოთ და გა­ვა­ცი­ვოთ. სა­ნამ ბო­ლომ­დე გა­ცივ­დე­ბა, მა­ნამ­დე დავ­ჭ­რათ კრო­კან­ტი სა­სურ­ველ ზო­მა­ზე.

lika andiashvili
ტეგები